Train-the-Trainer

Written by Ger Apeldoorn on. Posted in Nieuws

Deze week heb ik een dubbele Train-the-Trainer gedaan. Ontzettend leuk, intensief, interessant en vermoeiend om 7 dagen aan cursus-informatie in 5 dagen op te nemen.

Dit is de eerste keer dat de “Advanced Puppet” en “Extending Puppet with Ruby” cursussen buiten PuppetLabs zijn gegeven, en er zijn hier en daar nog wat ruwe randjes te bespeuren.

Advanced Puppet

De inhoud was erg interessant en ook hard nodig wanneer je zelf een nieuwe omgeving wilt opzetten. Ik merkte dat een hoop mensen na de Fundamentals training graag meer wilden weten over diverse aspecten die in de Advanced training worden behandeld. Ik verwacht dan ook behoorlijk wat vraag naar de Advanced.

De classroom-setup van deze cursus is duidelijk een stuk complexer dan die van de Fundamentals, het inrichten en opstarten ging dan ook niet vlekkeloos. Overigens bevalt het gebruik van Virtual Machines op de eigen laptops prima, we gaan dit in de toekomst ook voor de Puppet trainingen in Nederland gebruiken.

Ik denk dat een hoop mensen de inhoud van de training erg zullen waarderen, na een snelle review van de Puppet-basics (waarin al meer zit dan in Puppet Fundamentals) gaan we snel de diepte in. Er worden een hoop belangrijke onderdelen behandeld zoals Hiera (Data seperation), Environments, ENC’s, Code Compression & Common Patterns, Virtual en Exported Resources, Scaling Puppet, MCollective en nog veel meer.

Het is duidelijk dat je wel ervaring met Puppet nodig hebt om bij te blijven, want het gaat behoorlijk hard.

Ruby Primer

Voorafgaand aan de Extending Puppet-training is een dag Ruby Primer. Hierin worden de basics van Ruby in sneltreinvaart uitgelegd voor de cursisten die nog weinig ervaring met Ruby hebben. Mijn Ruby was behoorlijk roestig, maar het was prima te volgen.

In tegenstelling tot de Advanced en Extending training was dit voornamelijk theorie, weinig hands-on oefeningen.

Extending Puppet

De Extending Puppet cursus is voornamelijk gericht op ontwikkelaars en gaat al uit van een behoorlijke Ruby-kennis. Als sysadmin merkte ik dat de meeste uitdagingen in de simpele Ruby-acties zaten. “Hoe maak ik een [array|regexp|woord] uit deze string?” enz. enz.

Het bouwen van de verschillende uitbreidingen toont wel aan hoe ontzettend flexibel Puppet kan zijn. Custom Facts, Functions, Types en Providers, Faces, Reports, Hiera-backends en MCollective extensies maken al wat denkbaar is mogelijk. 🙂

Aangezien Puppet out-of-the-box al ontzettend veel kan, denk ik niet dat er heel veel vraag naar deze training zal zijn, maar hij was erg interessant om te doen.

Eerste trainingdata voor Advanced

De eerste Advanced-training is gepland: 4-6 maart. Klik Hier om je op te geven.