Waarom Puppet? – Voordelen organisatie

Written by Ger Apeldoorn on. Posted in Management

Puppet is een van de weinige tools die zowel techneuten als managers erg blij maken. Mijn werk als sysadmin is er een stuk leuker van geworden en de voordelen die de bedrijven ondervinden zijn aanzienlijk.

Deze voordelen zijn eigenlijk onder te verdelen in drie categorieën:

  • Consistent serverpark
  • Hogere beschikbaarheid
  • Meer doen met minder tijd

Daarnaast zijn de kosten van de Enterprise editie erg laag voor de besparingen die Puppet oplevert. (Indicatie: Laagste staffel ongeveer $100 /server/jaar, voor meer informatie neem even contact op met Amazicsoft.)

Consistent serverpark

Systeembeheer is grofweg in 2 taken onder te verdelen:

  • Repeterende, vast omlijnde taken
  • Uitdenken hoe het moet

Systeembeheerders zijn goed in het tweede, maar het is een onmogelijke taak om complexe handelingen elke keer op dezelfde manier uit te voeren. Wanneer het op handwerk aankomt zijn er geen twee servers hetzelfde. Zelfs met een gedetailleerde handleiding worden er bij de installatie en configuratie al vele kleine variaties geïntroduceerd.

Mocht het al lukken om twee servers identiek te installeren/configureren, dan worden de verschillen in de loop der tijd wel geïntroduceerd doordat er bijvoorbeeld probleempjes moeten worden opgelost.

De computer daarentegen blinkt uit in elke keer hetzelfde programma volgen, maar gelukkig hebben we nog geen zelfdenkende servers.

Met een tool als Puppet kunnen we dus optimaal gebruik maken van de sterke kanten van zowel mens als computer!

Hogere beschikbaarheid

Door al deze variaties binnen de configuratie ons serverpark kunnen nare verrassingen ontstaan, de applicatie-update die op de test- en acceptatieomgeving prima werkte kan op productie zomaar faliekant misgaan.

Omdat we nu eindelijk een consistent serverpark hebben zonder allerlei afwijkingen kunnen we er zeker van zijn dat de resultaten van een getest scenario overal hetzelfde zijn.

Ook is de drempel voor het maken van goede testomgevingen enorm veel kleiner. Normaal gesproken is kost het inrichten van een testomgeving ongeveer evenveel werk als de produktie. Wanneer de configuratie voor de produktie-omgeving eenmaal in Puppet is geconfigureerd dan kan in 10 minuten een testomgeving worden uitgerold. (Waarvan de beheerder 9 minuten en 30 seconden aan andere zaken kan besteden omdat alles automatisch gaat).

De Puppet configuratie kan worden gemanaged met version-control software als GIT of Subversion. Hierdoor is elke wijziging inzichtelijk en kunnen de Puppet-scripts ook in een OT(A)P straat worden gezet. Alle wijzigingen in de configuratie worden dan grondig getest en kunnen in geval van nood weer worden teruggedraaid.

Meer doen met minder tijd

Toen ik begon met Puppet werkte ik Fulltime als enige Linuxbeheerder bij een klant. Ik beheerde er toen zo’n 45 Linux-servers en had er de handen vol aan. Inmiddels worden zo’n 80 servers via Puppet gemanaged en zijn er nog zo’n 20 pre-Puppet systemen. Komend jaar werk ik er gemiddeld nog maar 20 uur/week, de rest van de tijd vul ik in met het geven van Puppet trainingen en consultancy. Ondanks dat het aantal Linux-servers meer dan verdubbeld is door diverse projecten, zijn de kosten van het beheer bijna gehalveerd.

Door goed van de VMWare-integratie gebruik te maken kan ik met 1 commando een nieuwe server uitrollen. Opschalen of een OTAP-straat inrichten voor een nieuwe applicatie is dus een fluitje van een cent geworden.

Dankzij het feit dat er veel minder verstoringen optreden, kan het werk veel planmatiger verlopen en gaat er weinig tijd verloren aan ‘brandjes blussen’.

Labels:, , , ,